UKRAINIAN ERASMUS+ MARATHON та заходи #ErasmusDays 2020 (15-17.10.2020)


З 15 по 17 жовтня 2020 р. в межах світової ініціативи #ErasmusDays 2020 по всій Україні пройшла низка заходів приурочена Програмі Європейського Союзу Еразмус+. Заходи були націлені на всіх учасників Програми, презентувавши відкриті можливості для студентів та випускників, молоді від 13 до 30 років та батьків, працівників університетів та молодіжних організацій, закладів освіти та наукових установ, громадських, приватних та державних організацій. Заходи #ErasmusDays 2020 охопили учасників практично по всій Україні, які змогли дізнатись про можливості, досвід та історії успіху учасників Програми ЄС Еразмус+ і, як результат, надихнутись на власні звершення та перемоги!

Близько 90 подій було організовано креативними командами закладів вищої освіти, молодіжних організацій та проєктних команд у сфері освіти, молоді та спорту.

Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Erasmus Student Network – Kyiv (ESN-Kyiv) долучились до ініціативи та провели 3-денний Ukrainian Erasmus+ Marathon. Захід відбувся за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, Виконавчого агентства із питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) Європейської Комісії, Посольства Франції в Україні, Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Національного Агентства Еразмус+ в Італії, Інформаційного центру Erasmus+ Молодь та Європейський корпус солідарності в Україні, EURODESK-Ukraine, eTwinning Plus в Україні, а також за активної участі українських університетів, молодіжних та інших організацій.

Під час Ukrainian Erasmus+ Marathon учасники дізнались про заходи в межах #ErasmusDays по всій Україні, взяли активну участь у вікторині на найкраще Еразмус+ фото, а також долучились до 6-годинного марафону можливостями та історіями успіху в Програмі Еразмус+.

Ukrainian Erasmus+ Marathon розпочався з відео привітань від поважних гостей: Андрія ВІТРЕНКА, Заступника Міністра освіти і науки України; Марини ПОПАТЕНКО, Заступника Міністра молоді та спорту України; Белен ЕНЦІСО, Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури (ЕАСЕА); Алікс де ГАССАР, аташе з питань наукового та університетського співробітництва Посольства Франції в Україні; Сари ПАЛЬЯЇ, координатора Національного агентства Еразмус+ в Італії (INDIRE); Анни КОВБАСЮК, координатора Інформаційного центру ERASMUS+ Молодь та Європейський корпус солідарності в Україні; та Валентини ВЕЛІЧЕНКО, координатора Служби підтримки програми eTwinning Plus в Україні.

 

Світлана ШИТІКОВА, координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні та Національної команди експертів з реформування вищої освіти (проєкт ЄС) презентувала можливості Програми ЄС Еразмус+ у сфері освіти, професійного розвитку, молоді та спорту, а також розповіла про досягнуті результати та вплив Програми на всю Україну. Відео-презентація доступна за посиланням.

Ксенія МИЛЕНЬКА, випускниця Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, розповість про свій досвід академічних обмінів, провівши цілий рік по обміну в Університеті імені Коменського в Братиславі, Словаччина.

Оксана КРАЄВСЬКА, інституційний координатор Еразмус+, координатор проєктів Еразмус Мундус та Темпус (2007-2014 рр.), доцент кафедри країнознавства і міжнародного туризму факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. І.Франка, брала участь в обмінах Еразмус+ для працівників університетів та презентувала власний досвід підвищення кваліфікацій, обмін досвідом з європейськими колегами та викладання в престижному університеті Європи.

Любов СОБОЛЄВСЬКА, кандидат філософських наук та начальниця відділу академічної мобільності Київського національного університету імені Тараса Шевченка, та Олена КУРЧЕНКО, координатор Програми Еразмус+ відділу міжнародно співробітництва КНУ розповіли про оголошення конкурсів на академічні обміни та про процес відбору кандидатів. Як представники відділу академічної мобільності, вони також презентували організацію мобільності Еразмус+ під час пандемії COVID-19.

Данило БЕРКОВСЬКИЙ, учень гімназії №1 в місті Суми, брав участь у обміні для молоді віком від 13 до 30 років та розповів про подорожі без батьків, коли вам ще не виповнилося і 18, про страхи і про неймовірний досвід, який можна отримати у ході молодіжного обміну.

Анна КОВБАСЮК, координатор Інформаційного центру ERASMUS+ Молодь та Європейський корпус солідарності в Україні представила деталі оголошення конкурсу та відбір кандидатів на короткострокові молодіжні обміни та волонтерство у Європі, а також зосередила увагу на співпраці з іншими молодіжними громадськими організаціями України.

Олександр ІВАНОВ та Катерина КРАЙНЯК поділись досвідом навчання на магістратурі у рамках Еразмус Мундус в престижних університетах Європи та світу.

Юлія ПЕРЕГУДА, директор міжнародного науково-освітнього центру Полтавського університету економіки і торгівлі, та Інна ПАХОМОВА, директор навчально-наукового Інституту проектів та інновацій ПУЕТ, підготували для Вас інформацію щодо проєкту Еразмус+ з розвитку потенціалу вищої освіти AESOP про омбудсмена з прав студентів. Під час інтерв’ю учасники дізнались не тільки про досвід співпраці з європейськими партнерами та створення офісу омбудсмена, а також про те, як інші організації можуть скористатись результатами та досягненнями таких проєктів Еразмус+.

Ірина СІКОРСЬКА, керівник відділу міжнародних зв’язків Донецького державного університету управління, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти (HERE team), Голова Правління Української Ассоціації Викладачів та Дослідників Європейської Інтеграції, розповіла про можливості Жан Моне таосновні напрямки діяльності проєктів.

На завершення Ukrainian Erasmus+ Marathon учасники змогли долучитись до онлайн концертом під керівницту під керівництвом Маестро Еліо ОРЧУОЛО, керівника Еразмус+ Оркестру за участі студентів обмінів Еразмус+ Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського та студентів Консерваторії імені Ніно Рота в Монополі (Італія).

Ми щиро вдячні всім організаторам та учасникам, що долучились до Ukrainian Erasmus+ Marathon та #ErasmusDays по всій Україні!

  

Ще раз дякуємо за ініціативність, креативність і постійну підтримку, сподіваємось на продовження співпраці та рухаємось вперед разом з Еразмус+!

Попередня Міжнародна науково-практична конференція "Освітні виклики соціокультурної сфери" (19.10.2020, on-line)